Clestisori de zahar si de gheata  

Posted by: Amelie Deco Vintage in , , ,


Printre piesele la care am hotarat sa renunt sunt si acesti clesti de zahar si gheata, adunati de-a lungul timpului din targurile din intreaga Europa.


In aproape orice casa din Romania gaseam la inceputul secolului trecut clesti de zahar si de gheata. De zahar, pentru ca la acea vreme se servea zahae cubic la cafea sau la ceai; clesti de gheata, pentru ca nu se putea bea nimic fara un cubulet de gheata. Acesti clesti se vindeau, de obicei, in cadrul seturilor de tacamuri de 6, 12 sau 24 de persoane, insa puteau fi cumparati si separat.

Marea lor majoritate au fost realizati din metal, existand insa si cazuri cand au fost realizati din bachelita, celuloid, lemn sau os. Cei din metal au fost facuti preponderent din argint sau alpaca argintata.


Diferenta dintre clestii de zahar si cei de gheata este griful sau partea de apucare. La cei de gheata, griful, de cele mai multe ori sub forma de gheara de pasare, este dotat cu mici lamele pentru a nu permite cubului sa alunece. Cei de zahar au partea de jos sub forma de lingurita sau lopatele plate.
Cleste de zahar cu motiv floral
80Ron
Detalii: Cod N119; latime 1-3cm; lungime 15cm

Cleste de gheata
80Ron
Detalii: Cod M119; latime 0,5-2,5 cm; lungime 14,5cm

Cleste de zahar
80Ron
Detalii: Cod L119; latime 0,5-2,5cm, 13cm lungime

This entry was posted on 07:46 and is filed under , , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom) .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu